Pokertaktik & pokerstrategi

För många är kasinospel bara baserat på tur, sannolikhet och tillfällighet och det kan sägas vara sant när det gäller de allra flesta spel. Även när det gäller poker så har naturligtvis tillfälligheterna en hel del med spelets utgång att göra. Men när det gäller precis det här spelet så ligger det lite mer än så bakom. Skicklighet spelar en stor roll i poker. För att bli riktigt duktig så krävs det naturligtvis att man tränar - precis som när det gäller vad som helst man vill bemästra. Inom poker består såklart träningen till största del av att spela. Man måste spela, spela och spela ännu mera.

Studera poker

Det finns dock fler sätt att ta till om man verkligen vill satsa på att bli en bra pokerspelare. Ett alternativ är att läsa på om ämnet. Det finns massor av taktiker och strategier som man kan följa för att nå större framgångar vid spelbordet - allt från grundläggande regler för noviser till mer avancerade strategier som kräver att du är väl bekant med spelet sedan tidigare. Vill man ta del av dessa är det bara att sätta igång och läsa. Det finns till exempel hundratals artiklar om pokerstrategi på nätet. Ofta hittar man dem i anslutning till spelsidor och -forum av olika slag. Ett annat värdefullt verktyg kan vara att kolla in någon av de många pokerskolor som också finns tillgängliga online. Genom dessa kan man ta sig an ämnet en del i taget för att riktigt kunna sätta sig in i spelets alla beståndsdelar. Det finns dessutom massor av böcker som behandlar ämnet poker. Flera av dem är skrivna av de största stjärnorna inom sporten, vilket ju i sin tur betyder att tipsaren är någon som uppenbarligen kan sin sak!

Grundläggande tankesätt och taktiker

Är man en relativt nybliven pokerspelare är det inte alltid helt lätt att veta hur man skall tänka när man befinner sig vid pokerbordet. Ofta blir det därför så att man endast väljer att ge sig in i spelet när man vet att man har en bra hand. Tyvärr är detta något som de andra spelarna också är medvetna om, de har ju trots allt själva varit nybörjare en gång i tiden, och kan utnyttja. Man blir helt enkelt lätt att läsa, vilket är det absolut sista man vill vara som pokerspelare.

Det gäller helt enkelt att spela mer vågat än vad man egentligen skulle vilja. Detsamma gäller hur mycket man satsar. Även om man naturligtvis inte skall vara dumdristig gäller det att satsa så pass mycket att det kostar de andra spelarna att hålla sig kvar i omgången, eller att de lägger sig då de inte har tillräckligt bra händer. Även om man väljer en aggressiv spelstil så måste man fortfarande ha tålamod och inte kasta bort sina insatser på händer som är omöjliga att vinna. Tänk också på att spela långsiktigt. Det kan bli ett långt spel och det är inte roligt att åka ut i den första halvan för att man har slut på insats.

Alla som spelar poker måste också lära sig att läsa av sina motståndare. Det gäller att vara alert och uppmärksam och att lägga motståndarnas minsta gest på minnet. Så småningom kan man förhoppningsvis börja urskilja ett mönster som avslöjar deras spel. Kanske har de någon speciell gest när de plockar upp en extra bra hand eller spelar ut korten på ett utmärkande sätt när de inte har bra kort. I stort sett alla spelare har någon "tell" som avslöjar dem.

Innan man ger sig in i spelet är det också viktigt att man har en plan. Man måste ha bestämt vilken taktik man skall använda sig av, hur aggressivt man är beredd att spela och det kan även vara en bra ide att studera de andra deltagarna och deras spelstil om möjligheten ges. Dessutom bör varje seriös pokerspelare alltid bestämma sig för hur mycket pengar man är redo att satsa under spelets gång. När man väl är mitt uppe i spelet kan det ibland vara lätt att ryckas med och satsa mer än vad man egentligen hade tänkt sig från början. På så sätt riskerar man att förlora mer än vad man har råd med, vilket alltid är ett dåligt resultat av ett pokerspel.