Amatörvinster

Vad är det för skillnad på en professionell pokerspelare och en amatör, kan man fråga sig. Då vi säger professionell menar vi ofta att det är en kunnig person. Tänk bara på alla firmanamn som har ordet "proffsen" i sig för att signalera att företagen besitter en hög kompetens. Professionell är också den som har profession eller ett yrke som är den personens försörjning. En professionell pokerspelare lever alltså på sitt pokerspel, men är även en mycket erfaren och skicklig pokerspelare. Om han eller hon inte är det går det knappast att leva på pokerspelet. De professionella spelarna reser runt i världen och deltar i olika turneringar och de bästa spelar hem stora vinster.

Amatörspelare

Måste man då ha poker som sitt yrke för att bli riktigt duktig? Troligen inte. I och med att nätpokern har utvecklats och blivit så populär kan många spela upp sig och träna hemma. Det kan leda till en hel del vinster. Att en amatörspelare kan spela på SM-nivå och dessutom vinna bevisades av Peder Behr från Örebro som vann SM i poker 2013. Peder hade spelat på amatörnivå i 10 år. Prissumman var 300 000 kronor och Peder säger efter vinsten i en tidningsintervju att visst är det kul med mycket pengar men han värdesätter äran och titeln lika högt.

Peder var alltså amatör men inte nybörjare. Det är inte så vanligt att nybörjare skräller och tar hem vinster i spel mot erfarna pokerspelare, men visst händer det. En satsning som ur den erfarnes synvinkel är totalt fel kan visa sig vara rätt under vissa omständigheter. Men en skräll är inte vad det hela går ut på. För att kunna leva på poker måste man vinna långsiktigt. Spela hårt på en bra hand och inte förlora för mycket pengar på en dålig hand. Sådant kräver kunskap och erfarenhet, att veta vilka händer som är värda att satsa på. Det går att lära sig men det tar sin tid.

Erfarna amatörspelare

Att kunna bedöma sin hand är A och O i poker, men det krävs mer. Man måste även kunna bedöma motspelarens hand. Det är inte helt enkelt att bedöma en pokerhand man inte ser. Här gäller det att ha erfarenhet. Ett bedömningskriterium är hur mycket pengar motståndaren satsar på sin hand. Är det livepoker kan motståndaren avslöja en hel del genom kroppsrörelser eller ansiktsuttryck, så kallade tells. Det krävs ett mått av psykologi i poker för att förstå varför motståndaren beter sig som han/hon gör. På samma sätt som du försöker läsa dina motståndare försöker de läsa av dig. Se inte för glad ut om du får bra kort, det kan kosta dig potten.

Skaffa dig erfarenhet

Som färsk nybörjare kan du inte påräkna jättevinster till att börja med, men alltefter du spelar får du nyttig erfarenhet. Har du lätt för kortspel i övrigt och gillar matte kan du på ganska kort tid få en känsla för hur man spelar poker. Det finns mycket litteratur om poker så det går att lära sig teorin, men teorin måste varvas med praktiskt spel för att leda till framgång.

Börja spela men ta det lugnt i början

Oavsett om du tänker spela nätpoker eller spela med dina kompisar ska du ta det försiktigt i början och spela med låtsaspengar. Det finns flera sajter som erbjuder sådant spel. Då du börjar känna dig lite säkrare kan du börja spela vid pokerbord med låga insatser. Låga insatser indikerar oftast att runt det bordet sitter det nybörjare som håller på att lära sig. Dina vinstchanser blir försvinnande små om du möter ett gäng erfarna spelare.

Poker är ett mycket roligt spel och man behöver inte spela om stora pengar för att det ska vara roligt. Spelet fungerar utmärkt som sällskapsspel i kompisgänget, att spela live är ofta roligare än att spela på nätet. Det kan vara svårt i början, men det går att lära sig genom att spela ofta.