Allt du vill veta om poker

Poker väcker känslor hos de flesta, en del positiva och en del negativa. De positiva handlar om spänning och pengar medan de negativa handlar om att det tidigare ansågs som skadligt eller rent av kriminellt att spela kort om pengar.

Har poker dåligt rykte?

Tja vars, blir svaret på den frågan. Bilden av vilda västern med dödliga uppgörelser efter fusk, myt eller sanning, har gett poker ett lite skamfilat rykte. Det har säkert fuskats en hel del genom tiderna med märkta kort men man får inte förväxla fusk med bluff, för att bluffa ingår i pokerns psykologi.

I modern poker fuskas det inte, speciellt inte i onlinepoker, där går det helt enkelt inte. Duktiga pokerspelare är ofta duktiga i matematik och förstår sig på människor. Spelet är alltså inget turspel utan ett intellektuellt sådant.

Grunderna i poker

Man spelar poker med en kortlek om 52 kort, alltså inga jokrar. Alla färger är värda lika mycket och esset är högsta kort. I Texas Hold'em spelar man med fem kort och den som har den bästa pokerhanden då alla rundorna gått vinner potten.

Först delas två kort ut till varje spelare med baksidan upp samt tre kort som är gemensamma men med framsidan upp. Nu börjar en satsningsrunda där alla som vill vara med satsar till potten. Detta kallas floppen.

Då det är gjort läggs ytterligare ett kort ut synligt. Den så kallade river. Ser det bra ut med dina kort på handen är det bara att satsa i denna runda. Sedan avslutas spelet med att ytterligare ett kort läggs ut på bordet, en så kallad turn. Nu gäller det att kombinera dina två kort på handen med de fem på bordet. Dessa är gemensamma, alla använder dem för att få den bästa pokerhanden.

Pottens storlek avgörs av spelet

Poker spelas mot de andra spelarna runt bordet. Det bygger på att alla lägger pengar i potten och den som vinner rundan får hela potten. Pottens storlek avgörs av hur mycket spelarna satsar under spelets gång. Den första insatsen gör man utan att ens ha sett sina egna kort. Nästa satsning görs då man sett sina egna kort plus de tre på bordet.

Vid varje runda kan man lägga sig och dra sig ur eller satsa lika mycket som föregående spelare eller höja. Ingen får lägga mindre pengar i potten än den föregående spelaren.

Spelet är slut efter sista satsningen och den bästa pokerhanden vinner hela potten.