Handrankingen för korten i poker

Pokern är det mest kända kortspelet. Fast det är så populärt är det många som inte riktigt känner till spelets regler. Många upplever det hela som att det är krångligt när det egentligen inte alls är det. Alla kan lära sig spela poker och många menar att det borde ses som en del av allmänbildningen. Att lära sig de olika pokerhänderna går i ett knyck.

De traditionella handrankingarna i poker

Den bästa handen du kan få i pokern är Royal Flush. Den innebär att du får de fem högsta korten i rad precis som en vanlig stege. Skillnaden här är dock att hela stegen är i samma färg. Har du inte de högsta korten i leken, men ändå färgstege kallas det för Straight Flush, färgstege.

Fyrtal är en annan vass hand. Det innebär att du har fyra av samma kort. I vissa varianter kan flera spelare ha ett likadant fyrtal. Då får ni kolla på vem som har bäst kicker (alltså det femte kortet).

Kåk är det inte heller något fel på direkt. Får du tre av samma valör och sedan två samma har du rätt goda chanser att slå de andra händerna.

Färg är inte det vassaste du kan ha men med lite tur kan det räcka till en vinst. Färg innebär kort och gott att du har alla kort i samma färg.

Stege är en helt okej hand som innebär att dina fem kort ligger i följd valörmässigt. Har din stege samma färg och valörerna 10 till ess har du den bästa handen: Royal Flush.

Triss innebär helt enkelt att du har tre kort av samma valör.

Två par betyder att du har två olika uppsättningar av par.

Par innebär att du har två av samma kort. Det här ger en väldigt liten chans till vinst.

Högsta kortet är helt enkelt när du har det högsta kortet på bordet, helt utan kombination. Det här är en väldigt dålig hand.

Vilken hand är det som ger vinsten?

I de olika pokervarianterna kan det faktiskt skilja sig åt lite vem det är som vinner. Det även fast korten är lika mycket värda. Det har att göra med vilken hand det är som avgör. Till exempel är det den vassaste handen som kröner vinnaren i spel som Omaha, Texas Hold'em och 5 Card Draw Poker. I till exempel 7 Card Stud High/Low är det den bästa lägstahanden som fokus ligger på. Med andra ord är det viktigt att du läser på om reglerna för den specifika pokertypen som du tänkt lira för att ha så goda chanser som möjligt att gå med vinst.

Vilken pokervariant är bäst för dig?

Med så många olika pokersorter kan det ibland kännas svårt att veta vilken som passar just dig bäst. Det bästa är att dels läsa på om de olika varianterna men för att verkligen känna efter är det bäst att du provar på dem.

Om du vill kan du prova på de flesta pokertyper helt utan några kostnader. Det är ett sätt att känna efter om ett spel är för dig eller inte. När du spelar poker gratis online är det såklart lite annorlunda än om du spelar för pengar. Det är svårt att få samma nerver när det inte handlar om riktiga pengar. Likväl är det ett fantastiskt sätt att prova olika pokervarianter på. Då slipper du riskera att förlora pengar på något som ändå inte faller dig i smaken. Det kan aldrig skada att prova gratis.

Spela med en bonus

Oavsett vilken pokervariant du väljer att köra kan det alltid vara kul att få en liten bonus. Nu för tiden är bonusarna bättre än någonsin tidigare och casinona och pokersajterna nästan bokstavligt talat slåss för att få just dig som kund.

Precis som att det finns olika pokervarianter finns det också olika varianter av bonusar. När det gäller poker är det absolut vanligaste att du får en procentuell bonus av din första insättning. Om insättningsbonusen är 100 % och du sätter in 500 kronor skulle du i det fallet då alltså ha 1000 kronor att spela för.