Limit & no limit texas hold'em – lär dig spela

Texas Hold'em är en variant på poker där varje spelare får två nedåtvända kort, hålkort. Hålkorten ska inte visas för några andra spelare. Du använder dina två hålkort och fem gemensamma kort som kan användas av alla spelare för att skapa en bra hand. Efter varje runda kan du välja om du vill kasta kort eller satsa och höja. Du kan även checka och syna kort. Den som har turen att lyckas skapa den bästa fem-kort-handen vid visning vinner spelet. Om två spelare har samma hand så bestäms utgången av rundan genom att titta på spelarnas andra kort, sidokort.

Dealern har en viktig roll i poker och oavsett om spelarna turas om att dela ut korten eller om det finns en fast dealer så flyttas dealerknappen efter varje giv. Dealern avgör vem som tar kort först i varje satsningsrunda, och agerar sist i satsningsrundorna efter de tre första gemensamma korten som kommer upp på bordet, även kallat floppen. Texas Hold'em spelas med två olika obligatoriska typer av satsningar av två spelare, en liten och en stor mörk.

No Limit

No limit är den mest populära formen av pokerspelet Texas Hold'em. När du spelar denna typ av poker så kan du satsa eller höja genom att använda alla dina marker. Dock så måste du minst höja med samma belopp som i föregående höjning eller satsning. Om du har färre chips kvar än vad som krävs för att höja så kan du satsa alla dina marker. Detta kallas för att gå-in-all. En annan spelare kan vilja höja igen och deras höjning måste minsta vara summan från den tidigare höjningen. Det kan vara lite komplicerat att räkna ut vad du måste satsa, spelar du online så räknas emellertid allt ut åt dig så du snabbt kan ta ställning till vad du behöver satsa.

Limit

Du kan även spela Texas Hold'em med en fixed limit eller gräns. Alla insatser och höjningar som görs antigen före floppen och efter floppen måste vara lika med den stora mörken, vilket kallas en liten satsning. Nästa två satsningsrundor, turn och river, så måste satsningar vara dubbelt så stora som stora mörken.

Testspela först

Det kan ta lite tid att lära sig alla termer och regler i poker. Ett bra tips är att provspel Texas Hold'em på ett nybörjarbord där du spelar med låtsaspengar. När du känner att du börjar behärska spelet kan du sedan välja att sätta in pengar och börja spela om riktiga pengar.